Veľa ľudí urobilo tento rok nejakú zmenu vo svojom životnom štýle. Ten, kto necvičil, začal. Ten kto cvičil, možno pritvrdil alebo zmenil spôsob trénovania. Úprava stravy je takisto cieľ, ktorý mnohí dosahujú. Či už ide o zlepšenie fyzického alebo psychického zdravia, všetko je prospešné a gratulujem k tomu každému jednému z vás!

Ja som ich urobila niekoľko. Jednou z nich je to, že som sa začala otužovať. Každé ráno si dávam ľadovú sprchu a poviem vám, že sa na to vždy teším. Ani jeden deň som si nepovedala „nie, dnes to nedám“. Je to fantastické! Dokonalé prebudenie do každého dňa.

Otužovanie prináša benefity. Mnohé z nich sú známe takže vypichnem pre mňa najdôležitejšie:

  • zlepšenie imunity a teda zníženie náchylnosti na niektoré ochorenia
  • zrýchlenie metabolických procesov (a teda aj spaľovanie tukov)
  • tvorba hnedého tuku, ktorý sa správa ako svaly, čiže pomáha spaľovať ten biely tuk
  • zlepšovanie elasticity ciev a tak pomalšie starnú
  • rýchlejšia regenerácia svalov a lepšie prekrvovanie organizmu
  • prospieva aj psychike, trénujete pevnú vôľu a odhodlanie a takisto pri ňom telo produkuje niekoľko hormónov, okrem iného aj serotoním a preto budete šťastní

Tí, ktorí sa tiež otužujú mi dajú určite za pravdu, že to zlepšilo kvalitu ich života. Či už chodíte do miestnych rybníkov, napúšťate si doma vaňu alebo sa sprchujete. Môže sa to dokonca stať záľubou alebo „závislosťou“. Takéto závislosti môžem len podporiť.

Vytvoriť si takúto rutinu je prospešné teda nie len pre telo, ale aj myseľ. Máte skvelý pocit, že ste sa odhodlali, že máte nový návyk. Tá studená voda nabudí na výborný štart do dňa a bude vám to lepšie páliť. Nenašla som žiadne negatívum. Možno len prvé razy nejako vydržať tie triašky, ktoré ale časom nebudú vôbec.

Dajte vedieť, ak som vás namotivovala to skúsiť. Označujte ma na IG ako @aneta.ora a použite #makajsanet.