Milujem Marthu Stewartovú. Obdivujem tú ľahkosť s akou sa pohybuje v kuchyni, keď pečie. Každý jeden krok opisuje s takým upokojujúcim tónom v hlase, že si vždy uvarím kávu, prikryjem sa dekou a relaxujem pri tom. Nuž, s vekom prídu nové spôsoby, ako človek oddychuje 🙂

Vždy som chcela vychytať tú pravú konzistenciu a chuť cesta na cookies ako má Martha, avšak pri zachovaní toho, že použité ingrediencie sú v súlade s mojím životným štýlom. Stále tvrdím, že čo je zdravé, to aj chutí výborne. Mylné predstavy o tom, že kde nie je hladká múka a biely cukor, to nechutí nijako, začínajú byť čoraz viac passé. A teším sa z toho!

Ak ale chceme dosiahnuť čo najlepšiu kópiu toho nášho obľúbeného sladkého, ktorý poznáme s pôvodnými „bielymi ingredienciami“, musíme v tej zdravšej verzii hľadať správne pomery a náhrady.

Keď sa povie keks, pre mňa najlepší je ten na spôsob cookie. A tu je môj najlepší recept na tieto mäkké, vláčne a chutné zázraky. Takže sa s vami oň podelím, nech si tiež môžete upiecť a urobiť radosť.

INGREDIENCIE:

(hrnček = 250ml)    

  • 1 hrnček celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • ½ hrnčeka celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžička prdopeču bez fosfátov
  • väčšia štipka soli
  • ½ lyžičky vanilkového prášku (alebo 1PL extraktu)
  • 100g kvalitného masla
  • ½ hrnčeka kokosového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1PL mlieka
  • 100g 70-80% čokolády

POSTUP: Nasekáme si čokoládu na väčšie kúsky. V robote (alebo ručne) vymiešame maslo s cukrom. Do inej misy preosejeme múku, do ktorej pridáme prdopeč, soľ a vanilkový prášok. K maslu s cukrom primiešame vajíčko a mlieko a následne prisypeme múky.

Poriadne vymiešame do tuhej zmesi, ku ktorej nakoniec zľahka primiešame čokoládu.

Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme rovnaké guličky, ktoré sa snažíme tvarovať do výšky. Pečieme na 175 stupňov. V mojej rúre som ich robila 12 minút. Musia byť na oko aj na dotyk stále tekuté. Treba sledovať. Po vybratí pekne stuhnú a ostanú dokonalé.

POZNÁMKA: Z tohto množstva vyjde 12 väčších kúskov.

V Amerike k tomu pijú studené mlieko. A je to fakt dobré 🙂 Ale som viac na klasiku, čiže ešte na stojáka nad horúcim plechom, prípadne ak stihnem šťuknúť k tomu jedno espresso. Takže prajem krásny zážitok z tohto pečenia! A dajte vedieť, či ste vyskúšali – označujte ma vo svojich výtvoroch na IG ako @aneta.ora a použite #chefujsanet.