Určite sa to už stalo každému jednému z vás, že ste ochutnali niekde niečo, o čom sa vám neskôr snívalo. Mne sa o ramene snívalo ešte skôr, ako som ho niekde ochutnala. Predstavovala som si jeho chuť už pri pozeraní cestovateľských gastrodokumentov. No a keď sa moje očakávania v chuti naplnili, stal sa jedným z mojich najobľúbenejších jedál. Keďže je to pokrm, ktorý pozostáva z mnohých komponentov a jeho príprava trvá dlho, nie každý si ho bežne uvarí doma aj kvôli nedostupnosti niektorých surovín. Ja som to ale musela urobiť a vyskúšať zas ďalšie nové techniky a chute. Postup je naozaj zdĺhavý ale kto sa odváži, bude mať zo seba určite skvelý pocit. Odporúčam si na to vytvoriť podmienky, toto varenie si musíte jednoducho užívať.

Tento ramen je na čas prípravy najmenej náročný, keďže vývar je kurací. Recept som si samozrejme nevymyslela sama ale nechala som sa inšpirovať. Za to ďakujem pani Jane a jej blogu 🙂 Takže poďme na to pekne postupne.

KURACÍ VÝVAR

INGREDIENCIE:

  • 2kg kuracích chrbtov, krídel a krkov
  • 3PL ryžového oleja
  • 2ks cibule
  • 1ks póru
  • čerstvý zázvor asi 10cm dlhý
  • 1 palička cesnaku
  • 2,5l vody
  • 12ks húb šiitake
  • 1PL soli
  • ½ lyžičky bieleho korenia (môže byť pokojne aj mleté, nevadí to)

POSTUP: Oveľa viac mi chutí vývar z pečených ingrediencií. Takže umyté a vysušené mäso a kosti, cibuľu, pór, zázvor a celý neošúpaný cesnak dobre v rukách premastíme ryžovým olejom. Poukladáme to na plech a dáme piecť na 200 stupňov na 1 hodinu.

Po vytiahnutí necháme chvíľu vychladnúť a premiestnime všetko do hrnca. Na plech vylejeme pollitra vriacej vody, necháme chvíľu postáť a potom tento výpek prilejeme do hrnca. Pridáme šiitake, posolíme, okoreníme a zalejeme 2 litrami studenej vody. Vývar veľmi pomaly varíme 1,5 hodiny za občasného kochlíka. Potom precedíme a tešíme sa z tej farby a vône 🙂

RAMEN PASTA

INGREDIENCIE:

  • 7 väčších strúčikov cesnaku
  • zázvor (veľkosť bruška palca)
  • 100ml ryžového oleja
  • 3PL tahini pasty
  • 3PL tamari omáčky
  • 1PL chilli pasty
  • 1PL sezamového oleja
  • 1PL javorového sirupu
  • 1PL jablčného octa

POSTUP: Na panvici na ryžovom oleji pomaly opražíme nadrobno nasekaný zázvor a cesnak. Pri stálom zahrievaní pridávame chilli pastu a tahini. Chvíľu prehrejeme a odstavíme z plameňa. Primiešame ostatné ingrediencie a vymiešame na pastu, ktorá bude riedka ale keď vychladne, zhustne. Tou ochutíme vývar.

RAMEN REZANCE

Tie som si proste hotové kúpila 🙂 Ale dajú sa jednoducho vyrobiť z múky, vody, soli a sódy.

ČAJOVÉ VAJÍČKA

INGREDIENCIE:

  • 150ml silného čierneho čaju
  • 100ml tamari omáčky
  • 100ml javorového sirupu
  • 1PL sezamového oleja
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 nasekaná stonka jarnej cibuľky (len zelená časť)
  • 1PL nasekaného zázvoru
  • 6ks domácich vajíčok

POSTUP: Uvaríme si 6,5 minútové vajíčka. Budú tak akurát tekuté. Vychladnuté ich veľmi opatrne olúpeme.

Uvaríme čierny čaj. Vychladnutý ho dáme do uzatvárateľnej misky, v ktorej už budeme priamo marinovať. Čaj zmiešame s tamari, sirupom, olejom, cesnakom, cibuľkou a zázvorom. Do marinády vložíme vajíčka a necháme ich v chladničke marinovať.

TIP: Dobré je pripraviť si ich deň vopred spolu s vývarom.

KOMPLETKA: Na tanier si to krásne naaranžujeme. Zážitok budete mať aj z toho fuudstajlingu. Rezance, natrhané mäsko z vývaru, huby, jarná cibuľka, vajíčka posypané čiernym opraženým sezamom a zalejeme to vývarom. Navrch položíme čerstvý koriander a dozdobíme ramen pastou. Pri fotení som to už nemohla vydržať. Po poslednej dokonalej fotke som okamžite vzala paličky a užívala si ten blažený pocit a chuť. Poďte do toho 🙂

A dajte vedieť, či ste vyskúšali – označujte ma vo svojich výtvoroch na IG ako @aneta.ora a použite #chefujsanet.