Ja som sa teraz fakt pustila do vecí, do ktorých sa mi roky nechcelo. Kysnuté som obchádzala na kilometre. Jasné, že aj preto, že to nie je úplne fitness záležitosť. Samozrejme záleží od surovín, ktoré sú použité a od množstva, ktoré ste schopní zjesť. Ale aj tak som si vždy radšej upiekla to svoje – ľahšie. Teraz som ale dosť zažiadaná učiť sa alebo zlepšovať nové praktiky a techniky. Takže aj na kysnuté už prišlo – či chlieb, focacciu alebo tento vláčny pampúch. Asi tri dni predtým ako som ho išla zrobiť, som si predstavovala ako bude chutiť a voňať. A ono to bolo ešte lepšie, ako v tej predstave 🙂

Tento recept som riskla. Pôvodne bol iný, ale obmenila som ešte aj typ múky. A myslím, že to vyšlo geniálne! Takže určite odporúčam k víkendovej seanse, keď vonku padá niečo nedefinovateľné.

INGREDIENCIE NA CESTO:

  • 500g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 2 žĺtky
  • 100g kokosového cukru
  • 110g kvalitného masla
  • 300ml polotučného mlieka
  • 10g sušeného droždia
  • 1 lyžička kokosového cukru
  • ¼ lyžičky himalájskej soli
  • 1 vajíčko na potretie

INGREDIENCIE NA PLNKU:

  • 30g rozpusteného kvalitného masla
  • karob
  • škorica
  • kokosový cukor

POSTUP: Z droždia, vlažného mlieka a lyžičky kokosového cukru urobíme kvások a necháme ho nakysnúť.

Do veľkej misy nasypeme múku a zmiešame s cukrom a soľou. Urobíme v strede žliabok a pridáme žĺtky, rozpustené maslo a kvások. Vypracujeme (kľudne drevenou vareškou alebo ručne) vláčne cesto, ktoré drží pokope, nie je tekuté. Necháme ho jednu hodinu kysnúť na teplom mieste prikryté fóliou.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na zhruba obdĺžnik. Kto má tú skvelú silikónovú podložku, na ktorej sa to neprilepí tak nepotrebuje žiadnu múku na posyp. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme nahusto škoricou, menej kokosovým cukrom a karobom.

Stočíme do rolády, ktorú trocha pritlačíme a pozdĺžne prekrojíme na dve polovice tak, aby ostala na jednom konci spojená. Obidve časti cez seba rýchlo prekladáme aby vznikol vrkoč. Ten vytvarujeme do venca a konce dobre spojíme. Veniec opatrne preložíme na okrúhly plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20-30 minút podkysnúť na teplom mieste.

TIP: Keď začnete nahrievať rúru tak ju otvorte a vysuňte mriežku, kde plech umiestnite aspoň na posledných 5 minút kysnutia.

Podkysnutý veniec potrieme vajíčkom a pečieme na 180 stupňov asi 30 minút.

Jedzte ho ešte teplý! Pripomína vianočku, takže si na to môžete dať maslo. Ale ja som si k tomu šupla len kávičku.

Dajte vedieť, či ste vyskúšali – označujte ma vo svojich výtvoroch na IG ako @aneta.ora a použite #chefujsanet.