TUNIAKOVÝ STEAK S PAPRIKOVÝM PYRÉ

INGREDIENCIE:

  • 150g steaku z tuniaka
  • 1 stonka stopkatého zeleru
  • 1 mäsitá červená paprika
  • 1 stredne veľký uvarený zemiak
  • 100g masla
  • 100ml vývaru
  • 50ml šľahačkovej smotany
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 2 neolúpané strúčiky cesnaku
  • čerstvý koriander
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP: Tuniaka vyberieme z chladničky aspoň hodinu vopred.

Papriku potrieme olivovým olejom a upečieme na 200 stupňov skoro dočierna. Keď vychladne tak ju stiahneme z kože a očistíme.

Na 50g masla opražíme na kocky nakrájaný zeler. Keď zmäkne, prilejeme vývar a povaríme asi 15 minút. Nalejeme túto zmes do mixéra, pridáme uvarený zemiak bez šupky, upečenú papriku, koriander a soľ. Všetko dobre vymixujeme. Potom nalejeme naspäť do hrnca, privedieme k varu a zalejeme smotanou. Necháme chvíľu prebublať a odstavíme. Pridáme limetkovú šťavu a dochutíme soľou ak je potreba.

Steak dobre osušíme, osolíme a okoreníme. Rozpálime panvicu a pokvapkáme olejom. Sprudka ho opražíme z každej strany 30 sekúnd. Potom pridáme 50g masla, cesnak a vetvičku tymiánu. Steak lyžicou oblievame rozpusteným maslom asi 1 minútu. Presunieme ho na tanier a necháme pod alobalom oddychovať 5 minút. K steaku si potom dáme naše výborné pyré.

POZNÁMKA: Pyré vyjde asi na 3 porcie.

Jedna porcia obsahuje: 593kcal

Bielkoviny: 37,4g      Sacharidy: 12,5g      Tuky: 43,3g      Vláknina: 1,9g