ZDRAVŠIE DUKÁTKY

INGREDIENCIE NA CESTO:

  • 25g čerstvého droždia
  • 500g hladkej špaldovej múky
  • 80g kokosového cukru
  • 200ml vlažného mandľového mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200ml ryžového oleja (alebo iného rastlinného)
  • kôra z polky citróna
  • štipka soli

INGREDIENCIE NA KRÉM:

  • 6 žĺtkov
  • 750ml mandľového mlieka
  • 1 vanilkový lusk (ak nemáte, tak 1 vanilkový cukor)
  • 80g erythritolu

POSTUP: Droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a 4 lyžice mlieka zmiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme múku a zmiešame ju so zvyšným cukrom, soľou a kôrou z citróna. Vytvoríme v strede jamku a nalejeme do nej kvások, olej, zvyšné mlieko a vajíčka. Vidličkou postupne pridávame do stredu múku a miešame. Nakoniec vypracujeme cesto rukou, prikryjeme fóliou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

S vykysnutým cestom sa výborne pracuje, nelepí sa a ak máte silikónovú podložku na vaľkanie, nepotrebujete ani múku na posyp. Cesto ešte trochu pomiesime, rozdelíme na štyri časti, rukami vyvaľkáme štyri dlhé valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky a vytvoríme guličky. Tie celé rukami obalíme v ryžovom oleji a ukladáme na plech vedľa seba. Necháme polhodinu podkysnúť na teplom mieste. Potom pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

Zatiaľ uvaríme krém. Mlieko dáme do hrnca a spolu s vanilkovým luskom a polkou sladidla zvaríme a necháme mimo ohňa lúhovať asi 15 minút. Potom lusk vyberieme a môžeme precediť, ale ja som to nerobila. Žĺtka vymiešame so zvyšným sladidlom a postupne k nim prilievame a zašľahávame vychladnutú polovicu mlieka. Druhú polovicu mlieka opäť začneme zahrievať a prilievame k nemu žĺtkovú zmes. Za stáleho miešania na veľmi miernom plameni (nesmie vrieť!) nám za 10 minút vznikne riedky pudingový krém. A môžeme podávať túto dobrotu.

POZNÁMKA: Toto množstvo vyjde na 5 porcii.

Jedna porcia obsahuje: 859kcal

Bielkoviny: 23,4g       Sacharidy: 106g      Tuky: 51,7g      Vláknina: 17,2g