ZDRAVŠIE DUKÁTKY
INGREDIENCIE NA CESTO:
- 25g čerstvého droždia
- 500g hladkej špaldovej múky
- 80g kokosového cukru
- 200ml vlažného mandľového mlieka
- 2 vajíčka
- 200ml ryžového oleja (alebo iného rastlinného)
- kôra z polky citróna
- štipka soli
INGREDIENCIE NA KRÉM:
- 6 žĺtkov
- 750ml mandľového mlieka
- 1 vanilkový lusk (ak nemáte, tak 1 vanilkový cukor)
- 80g erythritolu
POSTUP: Droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a 4 lyžice mlieka zmiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme múku a zmiešame ju so zvyšným cukrom, soľou a kôrou z citróna. Vytvoríme v strede jamku a nalejeme do nej kvások, olej, zvyšné mlieko a vajíčka. Vidličkou postupne pridávame do stredu múku a miešame. Nakoniec vypracujeme cesto rukou, prikryjeme fóliou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
S vykysnutým cestom sa výborne pracuje, nelepí sa a ak máte silikónovú podložku na vaľkanie, nepotrebujete ani múku na posyp. Cesto ešte trochu pomiesime, rozdelíme na štyri časti, rukami vyvaľkáme štyri dlhé valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky a vytvoríme guličky. Tie celé rukami obalíme v ryžovom oleji a ukladáme na plech vedľa seba. Necháme polhodinu podkysnúť na teplom mieste. Potom pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
Zatiaľ uvaríme krém. Mlieko dáme do hrnca a spolu s vanilkovým luskom a polkou sladidla zvaríme a necháme mimo ohňa lúhovať asi 15 minút. Potom lusk vyberieme a môžeme precediť, ale ja som to nerobila. Žĺtka vymiešame so zvyšným sladidlom a postupne k nim prilievame a zašľahávame vychladnutú polovicu mlieka. Druhú polovicu mlieka opäť začneme zahrievať a prilievame k nemu žĺtkovú zmes. Za stáleho miešania na veľmi miernom plameni (nesmie vrieť!) nám za 10 minút vznikne riedky pudingový krém. A môžeme podávať túto dobrotu.
POZNÁMKA: Toto množstvo vyjde na 5 porcii.
Jedna porcia obsahuje: 859kcal
Bielkoviny: 23,4g Sacharidy: 106g Tuky: 51,7g Vláknina: 17,2g