Byť v psychickej pohode nie je vždy ľahké.

Prechádzame si rôznymi životnými situáciami, ktoré nás veľakrát nenechajú chladnými a je potrebné ich riešenie. Pokiaľ je naša hlava v neustálom strese, či už pracovnom, rodinnom alebo akomkoľvek, nie je v pohode ani zvyšok tela. Ako prvý na to reaguje žalúdok a vlastne celá brušná dutina. Nie nadarmo sa hovorí, že v bruchu máme druhý mozog. Je to tak. A tieto naše dva mozgy sa navzájom ovplyvňujú.

Keď sme hladní, sme zlí 🙂 Keď zjeme veľa sladkého, máme zrazu príliš energie a následne to prejde do útlmu až driemot. Naopak, keď sme v strese, žalúdok nás môže bolieť alebo máme neskrotnú chuť jesť. Pokiaľ sme v pohode, užívame si jedlo a naše telo ho bez problémov strávi.

Dlhodobý stres a psychický diskomfort môže vyvolať dokonca až intolerancie, neschopnosť stráviť niektoré druhy potravín. Takisto dochádza aj k iným poškodeniam metabolizmu, ktoré môžu mať za následok, že sa naše telo aj navonok mení. Určite poznáte vo svojom okolí niekoho, kto na váhe rapídne nabral, alebo naopak veľmi schudol. Psychický stav má priamy dopad na ten fyzický.

Naordinovať si život bez stresu a byť v pohode nejde vždy. Vieme ale hromadu vecí zmeniť tak, aby nám nerobili starosti. Vieme zmeniť prácu, začať športovať, lepšie sa stravovať, venovať sa rodine…

Toto všetko nám môže spôsobovať šťastie a krásne pocity. To sa prejaví na našom výzore, či už na pleti a z dlhodobého hľadiska aj na postave. Pokiaľ sa hýbete a naozaj snažíte žiť zdravšie, telo to pochopí, metabolické deje potom fungujú, spaľujú tuk, tvoria svaly. Lepšie fungujú naše orgány a aj produkcia tých správnych hormónov, ktoré ešte viac podporujú našu skvelú náladu.

Možno mi dáte za pravdu, že stres alebo hnev nie je ale vždy len kontraproduktívny.

Pokiaľ ide o športovú aktivitu, sú takéto emócie priam žiadúce. Vieme, že sa nám vtedy tvorí v tele epinefrín, ktorý spôsobuje vyšší tep a kontraktilitu svalov, čiže podávame lepší výkon.

Tým ale nechcem vyvrátiť to, o čom tento článok je. Väčšinou sa nám športuje s úsmevom lepšie. Keď raz nasadnete na pozitívnu vlnu a budete sa jej držať, občasné odchýlky sa dajú ospravedlniť a môžu nám práve priniesť to žiadúce reštartovanie a nabudenie na lepšie výkony. Hlava a telo vždy držia spolu.