KARFIOLOVÝ PRÍVAROK
INGREDIENCIE:
- 800g karfiolu
- 300g zemiakov
- 1ks červenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 400ml kokosového mlieka z konzervy
- ½ lyžičky sušeného zázvoru
- ½ lyžičky turmericu alebo len kurkumy
- 20g masla
- ghee maslo
- šťava z polky citróna
- soľ
POSTUP: Karfiol predvaríme v osolenej vode 20 minút. Odložíme si asi 100g bokom. Do kanvice dáme variť asi 1,5 litra vody. V užšom a vysokom hrnci na ghee masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Prisypeme sušený zázvor a turmeric alebo kurkumu (záleží, čo máte doma). Počkáme chvíľku, kým sa zmes rozvonia a pridáme nadrobno nakrájané surové zemiaky. Premiešame a zalejeme vriacou vodou tak, aby boli akurát zaliate.
Povaríme asi 5 minút a následne pridáme natrhaný karfiol na malé kúsky. Premiešame a zalejeme opäť vriacou vodou, aby bolo všetko zaliate. Varíme kým všetko nebude úplne mäkké.
Odstavíme z plameňa a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Vrátime na slabý plameň a prilejeme kokosové mlieko, šťavu z citróna, pridáme maslo a dostatočne posolíme. Už neprivádzame k varu ale len zohrejeme. Prívarok je hotový a mal by byť výrazne kysloslaný.
TIP: Na tanieri dozdobíme uvareným karfiolom, ktorý sme si odložili, a podávame s uvareným vajíčkom namäkko.
POZNÁMKA: Toto množstvo prívarku vyjde asi na 6 porcií. V menšom sa to variť neoplatí 🙂
Jedna porcia obsahuje: 275kcal
Bielkoviny: 6g Sacharidy: 16g Tuky: 22g Vláknina: 5g