KARFIOLOVÝ PRÍVAROK

INGREDIENCIE:

  • 800g karfiolu
  • 300g zemiakov
  • 1ks červenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400ml kokosového mlieka z konzervy
  • ½ lyžičky sušeného zázvoru
  • ½ lyžičky turmericu alebo len kurkumy
  • 20g masla
  • ghee maslo
  • šťava z polky citróna
  • soľ

POSTUP: Karfiol predvaríme v osolenej vode 20 minút. Odložíme si asi 100g bokom. Do kanvice dáme variť asi 1,5 litra vody. V užšom a vysokom hrnci na ghee masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

Prisypeme sušený zázvor a turmeric alebo kurkumu (záleží, čo máte doma). Počkáme chvíľku, kým sa zmes rozvonia a pridáme nadrobno nakrájané surové zemiaky. Premiešame a zalejeme vriacou vodou tak, aby boli akurát zaliate.

Povaríme asi 5 minút a následne pridáme natrhaný karfiol na malé kúsky. Premiešame a zalejeme opäť vriacou vodou, aby bolo všetko zaliate. Varíme kým všetko nebude úplne mäkké.

Odstavíme z plameňa a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Vrátime na slabý plameň a prilejeme kokosové mlieko, šťavu z citróna, pridáme maslo a dostatočne posolíme. Už neprivádzame k varu ale len zohrejeme. Prívarok je hotový a mal by byť výrazne kysloslaný.

TIP: Na tanieri dozdobíme uvareným karfiolom, ktorý sme si odložili, a podávame s uvareným vajíčkom namäkko.

POZNÁMKA: Toto množstvo prívarku vyjde asi na 6 porcií. V menšom sa to variť neoplatí 🙂

Jedna porcia obsahuje: 275kcal

Bielkoviny: 6g       Sacharidy: 16g       Tuky: 22g       Vláknina: 5g