Bol začiatok decembra a už sa všetci ľutovali, ako priberú počas Vianoc. Bol týždeň pred Vianocami a všetci piekli a varili. Boli Vianoce a všetci jedli, pili, tešili sa z darčekov.

Blíži sa Silvester a chytáš sa za brucho, že to bude najmenej 5 kíl hore.

Niečo ti prezradím – nebude!

Chudiatka Vianoce sú vlastne spájané s predsudkami, že všetko čo počas nich zjete vám ide do zásob a enormne priberáte.

Skúste sa ale zamyslieť, o koľko viac toho denne počas Vianoc zjete oproti bežným dňom? Predpokladám, že to bude asi tak o jeden až dva kusy koláča viac. Pečieme a varíme predsa aj cez rok.

Všetko je to psychologického charakteru, z médií sa na nás tieto teórie hrnú. Jeme predsa toľko, koľko nám žalúdok dovolí. Kto by sa zvládol prejedať do popuku dva týždne vkuse? Dooobre, výnimky sú 🙂 Ale to jedlo má len inú podobu, možno je nám vzácne, pretože si ho doprajeme naozaj len v tento krásny sviatočný čas. Pokiaľ jete rozumne počas roka, týchto pár dní nezohrá rolu.

Asi som ešte nestretla nikoho, kto by nariekal, že nabral „vianočné kilá“ a aj to tak reálne bolo (prihláste sa, komu sa to podarilo!). Samozrejme, že stres z toho celého môže spôsobiť, že sa čosi uloží. Tam už robí kortizol úplne inú robotu. A čo z toho vyplýva?

Buď v kľude, daj si a neľutuj to!